|
|
|
|
|
Kosmetyki mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu |
| Autor |
Wiadomość |
sharpq
Site Admin

Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Cze 2006 Posty: 1031 Skąd: Bristol
|
Wysłany: Pon Sty 11, 2010 6:21 pm Kosmetyki mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu
|
|
|
| Cytat: | Impotencję, przedwczesne dojrzewanie, zaburzenia metabolizmu funkcji rozrodczej może spowodować stosowanie niektórych kosmetyków – doszli do wniosku członkowie fundacji i czasopisma konsumenckiego „Pro-Test”.
Właśnie rozpoczęli akcję przeciw składnikom kosmetyków zaburzającym gospodarkę hormonalną.
Joanna Wosińska, zastępca redaktora naczelnego „Pro-Test”, powołuje się na duńskie badania, z których wynika, że dziewczynki zaczynają coraz wcześniej dojrzewać, a odpowiedzialne za to są parabeny, ftalany i inne substancje wchodzące w skład kosmetyków.
- Stąd nasza akcja – tłumaczy Joanna Wosińska. – Zwrócimy się z problemem do producentów kosmetyków eurodeputowanych, by stosowanie tych środków zostało zabronione.
- Na liście figuruje siedemnaście preparatów znanych marek: AA, Adidas, Celina, Cleanic, Dove, Eucerin, Farmona, Kanion, Maybelline, Nicea, Olay, Oriflame, Venus i Wella. Zawierają one następujące substancje: methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben. Wszystkie te związki to konserwanty.
Każdego dnia używamy kilku lub kilkunastu różnych kosmetyków i prowadzamy do organizmu mieszankę wielu substancji mogących zaburzać gospodarkę hormonalną – dodaje Joanna Wosińska. – Choć substancje występują w poszczególnych produktach w małych dawkach, to w połączeniu z innymi aplikowanymi na skórę tworzą koktajl chemiczny i przestają być nieszkodliwe.
Małgorzata Bielecka przedstawicielka Nicea Polska, jest przekonana, że kosmetyki tej firmy są w pełni bezpieczne.
- Parabeny są związkami bezpiecznymi, zostało to potwierdzone w wyniku wielokrotnych badań – podkreśla Małgorzata Bielecka. – Dodaje się je tylko w produktach, które tego wymagają, w ilościach niezbędnych dla zabezpieczenia produktu przed zakażeniem mikrobiologicznym. Aktualne badania dowodzą, że parabeny stosowane w kosmetykach są rozkładane substancji, które nie mają wpływu na gospodarkę hormonalną organizmu ludzkiego – mówi Małgorzata Bielecka.
Zdaniem dermatologa prof. Andrzeja Kaszuby, konserwanty w kosmetykach mogą uczulać. Kremy są dokładnie badane, by wyeliminować ryzyko związane z ich stosowaniem.
Autor: agnes |
|
_________________ pozdro dla wszystkich |
|
|
|
 |
mirabelka
Znajomy

|
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 2:01 pm
|
|
|
Widziałam w dzień dobry tvn jak wypowiadali się na ten temat. Byłam w szoku jak zobaczyłam listę szkodliwych kosmetyków. AA, Nivea Sprawdziłam swoje kosmetyki i na szczęście krem iwostin którego używam do cery mieszanej jest ok, ale już iwostin na naczynka do bani. Masło do ciała i olejek do kąpieli pat&rub też spoko. Chyba sobie wydrukuję listę tych szkodliwych substancji i z nią będę robiła zakupy kosmetyczne. |
|
|
|
 |
ambro
Starzy znajomi :-)))))

|
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 5:53 pm
|
|
|
No ja mam znajomą która robiła testy mydeł itp.
Najlepiej wypadł Dove a Palmolive największe G i tu sam przetestowałem na sobie...dwa mycia palmolive i uczulenie murowane.Większość płynów kąpieli to sama sól!!! |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
karolka79
Znajomy

|
Wysłany: Wto Sty 26, 2010 9:41 pm
|
|
|
Mrabelka widzę że oglądałysmy ten sam program ... dobrze że sa takie akce jak ta prowadzona przez organizacje pro-test. Nie jedna z nas używa kosmetyku drogiego i nafaszerowanego chemią. Pewnie że zawsze będą i takie kosmetyki na rynku ale ważne jest żebyśmy miały tego świadomość i co najważniejsze możliwość wyboru. Dobrze że jest lista produktów zawierających szkodliwe substancje, na którą można zerknąć przed podjęciem zakupów. Mnie również najbardziej zszokował fakt obecności Iwostinu na tej liście, może dlatego , że jest on dostępny w aptece....szok. ucieszył mnie za to inny fakt mój ostatnio ulubiony kremik żurawainowy pat&rub jest zdrowiutki |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|